Passieve brandbescherming

Waeyaert-Vermeersch levert een compleet gamma aan oplossingen voor passieve brandbescherming: brandwerende doorvoeringen, bescherming van draagconstructies, brandwerende compartimentering en het brandveilig isoleren van lucht- en rookafvoerkanalen. 

PASSIEVE BRANDBESCHERMING

Naast een thermische en akoestische meerwaarde kan isolatie ook een bepalende rol spelen in de brandveiligheid van een gebouw. Elk materiaal reageert immers anders bij de uitbraak van een brand. Hierbij zijn twee termen belangrijk, namelijk brandreactie en brandweerstand.

De brandreactie doet een uitspraak over het gedrag van een product bij de ontwikkeling van een brand. Een goeie brandreactie zal de snelle verspreiding van brand tegengaan en een evacuatie vergemakkelijken. Er zijn 3 criteria die de brandreactie van een materiaal bepalen:

  • Brandbaarheid: van brandklasse A1 tot F 
  • Rookontwikkeling: van S1 tot S3
  • Druppelvorming: van D0 tot D2

De brandweerstand spreekt dan weer over een constructieonderdeel en zegt iets over de tijd dat het betreffende bouwelement tijdens een volontwikkelde brand volgende 3 functies samen blijft behouden: stabiliteit (R), vlamdichtheid (E), thermische isolatie (I).

De code REI is het Europese equivalent voor het eerder gangbare Belgische RF.


Passieve brandveiligheid betekent dus dat een bewuste keuze van materialen en een goed doordacht constructieontwerp een zeer grote bijdrage kan leveren tot het verhinderen of beperken van een brand. De toegekende brandklasse zal dus veelal de uiteindelijk keuze van het materiaal helpen bepalen.
Isolatiematerialen met uitstekende brandreactie zijn o.a. Foamglas, Rockwool en Resolschuim van Kingspan Insulation.

Preventieve maatregelen

Drie aspecten zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat een gebouw gedurende een bepaalde tijd een brand kan weerstaan:

  • Voorkom of beperk de verdere verspreiding van vuur, rook en hitte
  • Behoud zo lang mogelijk de stabiliteit van het gebouw en de constructie
  • Garandeer veilige vluchtroutes voor wie zich in het brandend pand bevindt

Binnen ons gamma vindt u voor elk van deze drie maatregelen de meest geschikte producten: brandwerende doorvoeringen, bescherming van draagconstructies, brandwerende compartimentering en het brandveilig isoleren van lucht- en rookafvoerkanalen.

Getest en gecertificeerd

De producten voor passieve brandbescherming die wij verdelen, voldoen steeds aan de strenge regelgeving en beschikken over de juiste certificaten. Onze experts volgen de laatste aanbevelingen op en sturen bij waar nodig. Zij ondersteunen u met gericht advies en beantwoorden al uw vragen. Bovendien vindt u vlot de nodige documentatie per product terug in onze shop.

oryx platen

ORYX®, PASSIEVE BRANDBESCHERMING

Dankzij het uitgebreid assortiment biedt ORYX® oplossingen op het gebied van brandwerende bescherming van draagstructuren, brandwerende compartimentering en brandwerende doorvoeringen. ORYX® BOARDS zijn hoogwaardige brandwerende platen die gebruikt kunnen worden in zowel woning- als utiliteitsbouw. Ze worden ingezet voor brandwerende compartimentering in plafonds, wanden en als bescherming van staalconstructies. Brandwerende doorvoeren, manchetten, kitten, schuimen en inspectieluiken maken dit gamma compleet.

fermacell brandwerende platen

FERMACELL, UITSTEKENDE ISOLATIE TEGEN BRAND EN GELUID

Fermacell biedt een omvangrijk aanbod aan economisch verantwoorde en doeltreffende oplossingen voor de brandveiligheid van gebouwen. De standaard Fermacell gipsvezelplaat is een homogene, niet brandbare bouwplaat in de bouwstofklasse A2-S1,d0. Ze is een uiterst ecologisch product, sterk waterafstotend, geluidswerend, stootvast, met een hoge belastbaarheid en inzetbaar voor enorm veel toepassingen.

fermacel

Firepanel A1

De brandwerende plaat fermacell Firepanel A1 is een gipsvezelplaat met de hoogste Europese bouwmateriaalklasse A1 volgens EN 13501-1, wat resulteert in een hoge stabiliteit en onbrandbaarheid. De toepassingsgebieden van Firepanel A1 zijn onder andere 

  • montagewanden met metalen onderconstructie
  • schacht- en voorzetwanden
  • verlaagde plafonds
fermacell brandwerende gipsvezelplaten

AESTUVER

De AESTUVER brandwerende plaat is een lichtbetonplaat met een uiterst hoogwaardige brandwerendheid die tal van brandveilige oplossingen biedt voor wanden en plafonds, dragende elementen (kolommen/liggers), kabelgoten, sprinklerinstallaties enzo. Deze plaat heeft een perfect esthetisch oppervlak (zichtbeton) en wordt toegepast voor bouwdelen waaraan hoge eisen worden gesteld op het vlak van klimatologische omstandigheden. Ze bieden een hoge brandweerstand zonder gebruik van bijkomende isolatie.

Powerpanel brandwerend en vochtbestendig

Fermacell Powerpanel HD

Fermacell Powerpanel HD is een sterke cementgebonden sandwichplaat, eveneens brandklasse A1, geschikt voor zeer natte ruimtes (badkamers, wellness, zwembaden, sauna’s) en bovendien ook bruikbaar in buitentoepassingen.

hardieplank grijs vezelcement

JAMES HARDIE VEZELCEMENT GEVELBEKLEDING

James Hardie is een wereldspeler in de productie van vezelcement gevelbekleding. Het merk staat voor ongeëvenaarde kwaliteit en duurzaamheid. Hardieplank biedt een uitstekende brandbescherming voor uw gevel klasse A2-s1,d0 en is verkrijgbaar in houtnerf en gladde structuur. Deze gevelbekleding weerstaat gemakkelijk aan alle externe invloeden van de natuur.

Een greep uit ons assortiment passieve brandbescherming

Benieuwd naar wat Waeyaert Vermeersch voor u kan doen? Laat het ons weten!

Duid aan wat van toepassing is

 


* verplicht in te vullen veld

 
CAPTCHA