PUR/PIR

PUR en PIR vallen beiden onder de noemer kunststofschuim. PUR (polyurethaan) en PIR (polyisocyanuraat) worden geproduceerd uit isocyanaten en polyolen (derivaten aardolie), met toevoeging van o.a. katalysatoren en drijfgas (pentaan).

ONTDEK AL ONZE PUR PIR ISOLATIE

Op zoek naar een ander type isolatiemateriaal?

slank isoleren met PUR/PIR

PUR/PIR hardschuimplaten zijn niet meer weg te denken uit de bouwwereld. Het grote verschil tegenover andere isolatiematerialen is de intrensieke isolatiewaarde. Met een gemiddelde lambdawaarde van 0.022 W/mK presteert PUR/PIR zeer degelijk tegenover de meeste andere materialen, waardoor je slanker kan isoleren.

Eurowal®

Eurowall®

Eurowall® is een thermische isolatieplaat met een kern in hard polyurethaanschuim, bekleed met een gasdicht meerlagencomplex van kraftpapier en metaalfolies Het tand-en-groef kliksysteem waarborgt een snelle, eenvoudige montage, een doorlopende isolatieschil en hogere winddichtheid. Met een lambdawaarde van 0,022 is dit de meest performante isolatieplaat binnen het PUR/PIR-assortiment.

PUR/PIR vs andere isolatiematerialen

Over het algemeen ben je beter af met PIR omwille van de betere eigenschappen en isolatiewaarden. Als je toch voor PUR zou kiezen, mag je gerust zijn dat deze nog altijd heel wat voordelen biedt t.o.v. andere isolatiematerialen en technieken. Het grootste voordeel van PUR/PIR tegenover ander materialen is de isolatiewaarde. Met een gemiddelde lambdawaarde van 0,022, kan je met PUR/PIR beter isoleren voor dezelfde dikte. Naast de uitstekende isolatiewaarde hebben PUR/PIR-platen het voordeel dat ze licht zijn, sterk en makkelijk verwerkbaar. Ze kunnen universeel toegepast worden voor het thermisch isoleren voor zowel vloer-, spouw- als dakisolatie.

isolatieplaat PIR

PIR - polyisocyanuraat

PIR of ook wel polyisocyanuraat genoemd, is een zeer drukvast isolatiemateriaal waardoor het gebruikt wordt voor verschillende isolatietoepassingen. Het wordt toegepast als dakisolatie (zowel plat als hellend dak), vloerisolatie, spouwmuurisolatie en muurisolatie.
Bovendien hebben PIR-platen een heel goede isolatiewaarde. De platen hebben meestal een dampdichte laag aan twee zijden, zodat een apart dampscherm overbodig wordt. Het blijft wel noodzakelijk om de naden tussen de platen goed af te dichten met tape. 
De plaatsing van PUR-platen is niet arbeidsintensief, waardoor tijdverlies op de werf wordt vermeden.

UTHERM Wall L Flex

UTHERM Wall L Flex

Specifiek voor renovatie werd er een zeer performant product ontwikkeld. Wall L Flex is een PIR spouwplaat bekleed met een dunne laag glaswol die perfect de oneffenheden van een bestaande muur kan opvangen. Door de combinatie minerale wol en PIR is dit de meest aangewezen plaat bij renovatieprojecten!

gespoten PUR

Naast vaste platen kan PUR ook ter plaatse gespoten worden. Gespoten PUR heeft als voordeel dat het op zowat elke ondergrond kan toegepast worden, zolang het oppervlak droog en stofvrij is. Dit wordt voornamelijk toegepast als vloerisolatie. Hierbij kan je makkelijk eventuele leidingen inwerken en de ganse vloeroppervlakte naadloos isoleren.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN PIR EN PUR ?

PUR en PIR vallen beide onder de verzamelnaam PU. Ze worden dan ook op basis van dezelfde grondstoffen geproduceerd. Het verschil zit echter in de verhouding van de grondstoffen waardoor de chemische verbinding in PIR-schuim sterker is. Hierdoor is er meer energie nodig om de verbinding te verbreken, wat maakt dat PIR-platen een iets betere brandweerstand hebben dan PUR-platen. Qua mechanische eigenschappen (o.a. druksterkte) zijn beide types aan elkaar gewaagd.
Op de PUR/PIR-platen zit steeds een dubbelzijdig meerlaagse alubekleding. De brandklasse van het product zal niet alleen bepaald worden door het schuim, maar ook door het type bekleding. Platen met een zuivere alu bekleding hebben een betere brandklasse.