Er kunnen zeer grote warmteverliezen optreden via een kelder. Weinig mensen beseffen hoeveel energie kan verloren gaan via een niet-geïsoleerde kelder. Deze verliezen kunnen oplopen tot 15 à 20%. Een kelder isoleer je bij voorkeur langs de buitenkant. Schenk hierbij voldoende aandacht voor de keuze van de juiste materialen.
Keldermuren langs buiten isoleren
Om condensatie te vermijden isoleren we best de buitenzijde van de keldermuren. Dit vraagt een specifieke aanpak, waarbij niet gelijk welk materiaal hiervoor geschikt is. De isolatie zal immers in veel gevallen in contact komen met het grondwater en moet dus extreem vochtongevoelig zijn. Foamglas (Readyboard T4) en XPS (Ursa N3L) zijn hiervoor het best geschikt. De keuze van het hechtingsmiddel en de manier van aanbrengen zal mede bepalend zijn voor een efficiënt resultaat. Best kies je voor een bitumenhoudende tweecomponentenlijm (PC56) die je volvlakkig aanbrengt. Zo voorkom je dat er grondvocht kan opstijgen tussen de muur en de isolatie. Voorts is het raadzaam om aan de voet van de kelder een doeltreffende drainering aan te brengen en eventueel de isolatie af te schermen met een drainagemat.
Foamglas Ready Board
FOAMGLAS® Ready Board is een kwalitatief hoogwaardige isolatieplaat en is dé plaat bij uitstek om een kelder kwalitatief langs de buitenzijde te isoleren. De plaat bestaat uit cellulair glas en kan voor diverse toepassingen gebruikt worden en wordt best volvlakkig verkleefd.
Keldermuren langs binnen isoleren bij bestaande woningen
Bij een renovatie is het meestal onmogelijk om langs buiten te isoleren. Geen nood, na-isolatie van een kelder biedt ook mogelijkheden. Indien de kelder niet gebruikt wordt als leefruimte volstaat het om alleen het plafond aan te pakken. Door het plafond van uw (kruip)kelder degelijk te isoleren kan je de temperatuur van de vloer op het gelijkvloers met wel 5 °C laten stijgen en zo een beter wooncomfort creëren. Dit gebeurt het best met vaste platen. (vb. PUR/PIR, XPS en EPS). Lopen er teveel leidingen, of is er in het geval van een kruipkelder te weinig ruimte dan kan je kiezen voor een gespoten PUR-schuim of Icynene. Dit laat je best door een erkend plaatser aanbrengen. Contacteer ons en wij helpen u verder.
Wil je echter een speelruimte voor kinderen of een kantoorruimte creëren, isoleer je beter ook de wanden en de vloer mee. Kijk eerst na of alle muren waterdicht zijn en breng indien nodig een waterdichte cementlaag aan. Gebruik dan vochtongevoeldige platen als XPS (Ursa N3PZI gewafeld) of cellenglas (Foamglas Wallboard) en geef de voorkeur aan een verlijming van de wandisolatie om vochtinfiltratie te vermijden.
Isoleren van de keldervloer
De vloer van de kelder isoleren is natuurlijk ook een zeer nuttige optie. Keldervloerisolatie is een eerste buffer tegen de koude die de grond uitstraalt. Hierdoor zal het gebouw ook automatisch minder vochtig aanvoelen en dus het wooncomfort gevoelig verhogen. Voor het isoleren van de keldervloer zijn er verschillende mogelijkheden. Dit kan met drukvaste platen PUR/PIR (Premium Floor LE, Eurofloor 300), XPS (Ursa N3L) of cellenglas (Floorboard T4+) of door het aanbrengen van gespoten PUR-schuim indien er teveel leidingen op de vloer liggen. Opteer voor een zeer drukvaste isolatie (Ursa N5L, Ursa N7L of Foamglas Floorboard F) als je onder de vloerplaat wenst te isoleren (enkel bij nieuwbouw).
Ready Board T4+
Ready Board T4+ is ideaal voor het waterdicht en dampdicht isoleren van wand en vloer onder de grond. Isoleren met Foamglas is een duurzame oplossing, het behoudt zijn isolerende werking. Ready Board T4+ is ook geschikt voor platte en hellende daken.
ANDERE ISOLATIETOEPASSINGEN
Naast de verschillende soorten kelderisolatie heeft Waeyaert-Vermeersch ook het nodige materiaal om muren, vloeren, daken en gevels van isolatie te voorzien.