Een gemene muur isoleren

Het isoleren van een gemene muur heeft niet alleen te maken met het beperken van energieverlies, maar evenzeer met het creëren van een beter akoestisch comfort.

Om die reden is het belangrijk dat er voor de gemene muren gewerkt wordt met zachte materialen. Minerale wol (glaswol, steenwol) is hiervoor geschikt. Bij het plaatsen is het belangrijk dat de platen onderling goed aansluiten en bovenal dat ze niet mechanisch bevestigd worden. Wanneer men dit wél doet, gaat een groot deel van de akoestische prestatie van het materiaal verloren.

In de praktijk komt het soms ook voor dat er met harde kunststofplaten wordt gewerkt (PUR/PIR, XPS). Hou er rekening mee dat harde materialen enkel thermisch presteren en niet akoestisch.

Op zoek naar een ander type muurisolatie?

Gemene muur isoleren

Hoe isoleer je een gemene muur?

Bij de isolatie van een gemene muur voorkom je best contact tussen de twee muren door de isolatieplaten goed te laten aansluiten en oneffenheden te verwijderen. Schenk ook aandacht aan het gebruikte isolatiemateriaal, zo zijn glaswol (Partywall) en rotswol (Rockfit monodankzij de open en flexibele vezelstructuur een ideale optie voor geluidsisolatie.

gemene muurisolatie met geveldoek

Aandachtspunten bij de isolatie van gemene muren

De gemeenschappelijke muren van oude huizen werden vroeger meestal niet geïsoleerd. Ondertussen wordt hier terecht meer belang aan gehecht en vooral om akoestische redenen. Let erop, dat je de isolatie van gemene muren niet mechanisch bevestigt. Bij een halfopen bebouwing waarvan de gemene muur al geïsoleerd is, is het aangeraden om de geïsoleerde wachtgevel te beschermen met een geveldoek. Zo blijft de isolatie beschermd tot de aangrenzende muur er staat. Gebruik hiervoor de Morgo façade UV Plus.

Isover Party-Wall om gemene muren te isoleren

Isover Party-Wall

Party-Wall is speciaal ontworpen voor de akoestische isolatie van gemene muren. Deze stijve glaswolplaat heeft als functie spouwresonanties te verminderen en een contact tussen beide spouwbladen te verhinderen. Bovendien reduceert het opvullen van de spouw met glaswol de effecten van akoestische infiltratie (bijvoorbeeld door onderbrekingen in de binnenafwerking voor stopcontacten).

Rockfit Mono spouwplaat

RockFit Mono

RockFit Mono is een soepele en waterafstotende rotswol spouwplaat (ca. 35 kg/m³). Deze rotswol isolatieplaat is bovendien uitermate geschikt als thermische en akoestische onderbreking in woningscheidende wanden (gemene muren).

isoleren van daken aan de binnenkant

ANDERE ISOLATIETOEPASSINGEN

Naast de verschillende soorten muurisolatie heeft Waeyaert-Vermeersch ook het nodige materiaal om daken, vloeren, kelders en gevels van isolatie te voorzien.

Heb je vragen of wens je meer informatie over muurisolatie? Contacteer ons!

Duid aan wat van toepassing is

 


* verplicht in te vullen veld