Een scheidingswand zowel akoestisch als thermisch isoleren

Met een lichte scheidingswand kan je makkelijk een bestaande ruimte opsplitsen of een extra ruimte creëren. Flexibiliteit, een uiterst lichte structuur en uitvoeringssnelheid zijn belangrijke troeven bij het bouwen van een scheidingswand. Maar er zijn nog tal van andere voordelen: zo kan je makkelijk bestaande ruimtes herindelen of elektriciteit en andere leidingen wegwerken. Een correct geïsoleerde scheidingswand kan ook bijdragen aan een betere thermische of akoestische isolatie. De isolatie die hiervoor gebruikt wordt, is meestal glaswol, rotswol of houtwol.

Wil je meer weten over alle soorten muurisolatie?

glaswol voor scheidingswand

Hoe een lichte scheidingswand plaatsen en isoleren?

Om een scheidingswand te plaatsen, moet je eerst zorgen voor een draagstructuur. Deze structuur kan bestaan uit houten latten of uit lichte metalen profielen. Hou bij het opstellen rekening met de breedte van de wandpanelen die je wenst te plaatsen. In veel gevallen worden de verticale stijlen daarom op 60 cm van elkaar geplaatst. Tussen het frame van een scheidingswand wordt vaak gewerkt met minerale wol of houtvezel.

Scheidingswanden isoleren met minerale wol of houtvezel

Tussen het frame van een scheidingswand wordt veelal met minerale wol of houtvezel gewerkt. Sonepanel, Rocksono Base, Thermoflex zijn hierbij vaak voorkomende isolatiematerialen. Voor je een gipskartonnen plaat als afwerking monteert, kan je een OSB-plaat zetten om de stevigheid van de wand te verhogen. Dit zal door het massa-veer-massa principe de wand ook aanzienlijk beter akoestisch isoleren. Om de akoestische prestatie te optimaliseren, ontkoppel je best de scheidingswand.

Sonepanel voor scheidingswand te isoleren

Sonepanel

Sonepanel is een glaswolplaat van Isover die aan één zijde bekleed is met een glasvlies. Deze plaat is ideaal voor de akoestische isolatie van lichte scheidingswanden met houten of metalen structuur.

RockSono Base  voor scheidingswanden

Rocksono Base

RockSono Base is een veerkrachtige rotswolplaat (ca. 35 kg/m³) en is uiterst geschikt voor thermische, geluidsisolerende en brandwerende vulling in lichte scheidingswanden.

Gutex isolatie scheidingswanden

Thermoflex

Thermoflex van Gutex is een ecologisch isolatiemateriaal op basis van duurzaam beheerd hout. De hoge klemvastheid en isolatiewaarde van 0.036 W/m.K maken van deze plaat een uiterst geschikt materiaal bij voorzet- en scheidingswanden. Deze flexibele plaat zorgt voor verbazend weinig stofontwikkeling en dus een aangename verwerking.

scheidingswandplaat van Fermacell

Fermacell

Door het gebruik van Fermacell platen kan je de wand niet alleen steviger maken, maar verhoog je ook de brandweerstand, de akoestische waarde en de vochtongevoeligheid.

Rocksono scheidingswanden waeyaert vermeersch

Voordelen van scheidingswanden plaatsen en isoleren

  • Akoestiek verbeteren: door te kiezen voor een zacht materiaal pas je het massa-veer-massaprincipe toe. Hierdoor worden de geluidsgolven gedempt met als gevolg een gevoelige afname van de geluidshinder.
     
  • Leidingen verbergen: leidingen voor elektriciteit, sanitair of andere technieken kunnen makkelijk in de spouw worden weggewerkt.
     
  • Verbeteren van de brandweerstand door een gerichte keuze van de structuur, de gebruikte isolatie en de afwerkingsplaat. De gipsvezelplaten van Fermacell zijn hiervoor uiterst geschikt.

Contacteer onze experts, wij begeleiden u graag in het vinden van de ideale oplossing.

 

Verhoog de akoestische waarde van je scheidingswand

Plaats akoestische tape of vilt tussen de stijlen die op de vloer, tegen het plafond of tegen de zijwanden komen. Zo optimaliseer je de akoestische waarde van de scheidingswand.

daken isoleren met EPS

ANDERE ISOLATIETOEPASSINGEN

Naast de verschillende soorten dakisolatie heeft Waeyaert-Vermeersch ook het nodige materiaal om muren, vloeren, kelders en gevels van isolatie te voorzien.

Heb je vragen of wens je meer informatie over muurisolatie? Contacteer ons!

Duid aan wat van toepassing is

 


* verplicht in te vullen veld

 
CAPTCHA